Ben je op zoek naar een relatie? Onderzoek wat het beste bij jou past: Relatiebemiddeling via een bureau of via een datingsite/ datingapp.

Er zijn ontzettend veel relatiebemiddelingsbureaus, online datingsites en datingapps, maar wat past nu bij jou? En wat kan je verwachten van relatiebemiddeling via een bureau en van een datingsite/ -app? Vanuit Moonlight zou ik zeggen ga voor de persoonlijke aanpak, een ‘marktplaats-achtige’ omgeving is niet voor iedereen de plek. Deze blog biedt je extra informatie bij je keuze in de zoektocht naar een serieuze relatie. De voor- en nadelen van beide manieren van relatiebemiddeling worden besproken, evenals de kosten. Hopelijk kan je na het lezen van dit artikel antwoord geven op de vraag: kies ik voor een datingsite/ datingapp óf voor relatiebemiddeling via een relatiebemiddelingsbureau?

Daten

Op zoek naar een serieuze relatie. Matching via een bureau of datingsite/-app?

Wanneer je op zoek bent naar een relatie is het aanbod voor ondersteuning bij je zoektocht enorm. Er zijn in Nederland ontzettend veel bemiddelingsbureaus, sites en apps te vinden die allen een vorm van matchmaking aanbieden. Relatiebemiddelingsbureaus kiezen doorgaans voor de meer persoonlijke trajecten, als het goed is willen ze oprecht helpen bij het vinden van die speld in de hooiberg. Moonlight is daar één van, een nieuw bureau gevestigd in Haren met een heel eigenzinnig en uniek concept dat gericht is op Noord- Nederland. En dan heb je ook nog heel veel datingsites en -apps, deze zijn wat meer gericht op massa, ze bieden een soort van Lingo bak waar je zelf misschien wel net die ene gouden bal uit kunt halen. Jij bepaalt uiteraard zelf welke aanpak en vorm het beste bij je past. Is die persoonlijke aandacht bij relatiebemiddeling via een relatiebemiddelingsbureau niet wat je zoekt, dan kan je kijken of een datingsite of -app wat voor je is.

Daten via relatiebemiddeling

Relatiebemiddeling via een datingbureau

Een relatiebemiddelingsbureau, ook wel datingbureau genoemd, wil graag weten wie jij bent en waar je naar op zoek bent. Er is in meer of mindere mate sprake van echt contact tussen jou en een matchmaker. Het bureau zal je na een intake of kennismaking matchen aan iemand die bij jou past.

 

Relatiebemiddelingsbureau intake

Bij relatiebemiddeling door relatiebemiddelingsbureaus worden verschillende werkwijzen gehanteerd, werkwijzen die juist door het persoonlijke contact vaak effectief blijken te zijn. Na de relatiebemiddeling (matching) wordt door de bemiddelingsbureaus veelal een vervolg georganiseerd of gefaciliteerd. Moonlight organiseert bijvoorbeeld een paar keer per maand social mixers (borrel). Tijdens een social mixer lopen er gemiddeld 40 personen rond die allen op zoek zijn naar een vriendschappelijke en/ of liefdesrelatie. Tijdens een social mixer loopt er in ieder geval één persoon rond waarvan Moonlight vindt dat deze persoon perfect bij jou past. Op een geheel ongedwongen wijze besluit je zelf wanneer en op wie je afstapt. De matchmaker van Moonlight is tijdens deze avond als gastvrouw aanwezig. Je krijgt een lekker hapje en drankje aangeboden, er draait een muziekje en er wordt gezorgd voor “vermaak”. Je wordt dus niet één op één aan een tafel gezet om vragen op elkaar af te vuren. Er zijn ook relatiebemiddelingsbureaus die een uitje zelf niet verzorgen, maar waarbij je rechtstreeks met je date afspreekt op een locatie naar eigen keuze, zoals bijvoorbeeld bij Mens-en-relatie het geval is. Op welke wijze een bureau haar diensten ook levert, let er in alle gevallen op dat de persoonlijke aandacht vanuit bureaus ook echt persoonlijk is binnen jouw kaders. Een intakegesprek met een matchmaker, maar vervolgens een computer die een match haalt uit een database op basis van opties en vinkjes, waarna geautomatiseerd een soort van CV naar je wordt gemaild is niet voor iedereen de manier.

Welke relatiebemiddelaars via een bureau zijn er in Nederland?

In onderstaande tabel (tabel 1) staat in geheel willekeurige volgorde een aantal relatiebemiddelingsbureaus uit Nederland weergegeven. De lijst is verre van uitputtend, er is vooral gekeken naar een greep vindbare bureaus via Google. Het overzicht bevat geen waardeoordeel, maar enkel kenmerken als naam, plaats van vestiging, een korte indruk van de aanpak en de kosten.

 

Naam Plaats Werkwijze Kosten
Mens en relatie Venlo Persoonlijke intakegesprek met eigen matchmaker
Matching
Kandidaten worden aan elkaar voorgesteld. Kandidaten maken zelf een afspraak.
Op aanvraag
IndiviDuo Gieterveen Persoonlijke intakegesprek
Matching
Tafeltje voor twee met een kopje koffie/thee
 €350,- tot €1195,-
Diverse jaarpakketten
Moonlight Haren (Gr) Persoonlijke intakegesprek met eigen matchmaker
Matching
Deelname social mixers, circa 40 personen aanwezig en i.i.g. 1 persoon die bij jou past
Tussentijds overleg en evaluatie
€ 499,95
Vast aanbod met georganiseerde social mixers
PartnerSelect Rotterdam Persoonlijke intakegesprek
Matching
Kandidaten krijgen elkaars profiel en foto te zien. Als kandidaten positief reageren kunnen ze een afspraak met elkaar maken.
Afhankelijk van slagingskans op basis van vragenlijst
40 plus relatie Zoetermeer Telefonische kennismaking
Persoonlijke intakegesprek
Matching
Zodra er een geschikte kandidaat gevonden is, word je gebeld om het voorstel te bespreken. Pas als beide partijen akkoord zijn, worden gegevens uitgewisseld.
Inschrijfgeld € 175,-
€ 984,- voor een jaar lidmaatschap (€79 per maand)
DTNG Amsterdam
Laren
Den Bosch Rotterdam
Persoonlijke intakegesprek
Matching
Na het vinden van een match word je hiervan op de hoogte gesteld. Het profiel wordt samen besproken. Kandidaten worden met elkaar in contact gebracht.
€3500,- voor een half jaar lidmaatschap
€5000,- voor een jaar lidmaatschap
Date&Match Persoonlijk intakegesprek
Matching
Wanneer kandidaten open staan voor een ontmoeting, worden de contactgegevens uitgewisseld
€1095,- voor een jaar lidmaatschap
De matchmaker Utrecht Persoonlijke intake
In afstemming wordt de profieltekst op printed en/of online media-kanalen geplaatst. Daarnaast wordt het profiel voorgelegd aan reeds bekende singles in de matchmaker haar netwerk
Kandidaten worden aan elkaar voorgesteld. Kandidaten maken zelf een afspraak.
€4000,- voor een half jaar lidmaatschap
€6000,- voor een jaar lidmaatschap
Toekomst Relatie Knegsel Telefonische kennismaking
Persoonlijke intake
Matching
Begeleiding en evaluatie
€1500,- tot €3900,-
Diverse jaar en halfjaar pakketten

Tabel 1: relatiebemiddeling via relatiebemiddelingsbureaus in Nederland

Matchmaking via een relatiesite of relatieapp

Een datingsite of -app wordt ook wel een relatiesite of relatieapp genoemd en heeft als hoofddoel het virtueel samenbrengen van alleenstaanden. Datingsites bieden laagdrempelige communicatiekanalen om zo eenvoudig in contact te komen met andere singles. Bij de één zal juist het laagdrempelige en enigszins anonieme karakter wel aanspreken, waar de ander ‘serieuzer’ of ‘zekerder’ wil weten met wie hij of zij in contact is of wordt gebracht. Er gaan veel verschillende verhalen rond en ervaringen wisselen enorm. Er zijn uiteraard mensen die een meer of minder serieuze relatie vinden, of zelfs de ware. Maar helaas zijn er ook minder goede ervaringen en blijkt een datingsite of -app vaak minder effectief dan een relatiebemiddelingsbureau.

Daten via datingapp

In een artikel in de consumentengids (juli 2021) gaf van de 400 panelleden die op zoek is naar een relatie (slechts!) 15% aan een vaste relatie te hebben gevonden. De belangrijkste reden voor het niet vinden van een relatie is volgens het panel dat er weinig of geen geschikte partners werden aangeboden. Ook heeft een deel van de panelleden het idee met niet meer bestaande of nepprofielen te maken te hebben gekregen. Bij de meeste sites en apps is een profiel aanmaken gratis. Vaak zijn de mogelijkheden bij een gratis profiel overigens wel beperkt. Je kunt bijvoorbeeld geen berichten versturen of niet zien wie interesse in je heeft getoond. Minder dan de helft van het panel is tevreden over de mogelijkheden van een gratis lidmaatschap. ‘Je wordt gelokt met een gratis lidmaatschap. Dan heb je de ene na de andere match. Maar om te chatten heb je een betaald profiel nodig. En zodra je dat hebt, verdwijnen je matches en krijg je geen nieuwe meer’.

Kosten en kenmerken datingsites en -apps

In onderstaande tabel (tabel 2) staat in geheel willekeurige volgorde een aantal datingsites- en apps uit Nederland weergegeven. De lijst is niet uitputtend, maar de meest bekende datingsites- en apps volgens de consumentenbond staan in de tabel opgenomen. Het overzicht bevat geen waardeoordeel, maar beschrijft enkel voorbeelden van extra mogelijkheden bij een betaald abonnement, de opvallendheden en de kosten voor 1 maand lidmaatschap.

Naam Site / App Voordelen bij betaling Opvallend Kosten voor 1 maand
50plusmatch Site & App Zelf berichten sturen, chatten, videobellen, zien wie je profiel heeft bezocht Vanaf 50 jaar, organiseert evenementen € 29,95 (automatische verlenging)
Badoo Site & App Onbeperkt chatberichten sturen, zien wie je als favoriet heeft, als eerste chatten met nieuwe profielen Foto verplicht, kennismakingsspel €19,95 (premium en automatische verlenging)
Bumble Site & App Iedereen zien die je profiel naar rechts swipt (die vinden je leuk) Vrouwen bepalen of ze het gesprek starten als er een match is €29,95 (premium en automatische verlenging)
EMatching Site & App Zelf initiatief nemen tot contact, onbeperkt berichten sturen Voor hoger opgeleiden, veel verplichte informatie, zoals gewicht en levensbeschouwing € 19,95 (lidmaatschap voor 3,6 en 9 maanden)
Facebook dating App n.v.t. Datingprofiel aangemaakt vanuit je facebookprofiel Gratis
Grindr App Geen advertenties, extra zoekfilters Speciaal voor homoseksuelen €16,99 (XTRA en automatische verlenging)
Happn Site & App Geen advertenties, onzichtbare modus instellen Daten op basis van locatie: je kunt zien wie er in je buurt is €29,95 (premium en automatische verlenging)
Inner Circle Site & App Onbeperkt berichten en likes lezen en versturen, onzichtbare modus en extra zoekfilters Keuring aan de poort, aanmelden met Facebook- of LinkedIn-account, organiseert evenementen €40,- (automatische verlenging)
Lexa Site & App Berichten lezen en verzenden, alle foto’s van een profiel zien Eén van de grootste datingsites, organiseert evenementen € 24,99 (automatische verlenging)
Ourtime Site & App Berichten lezen en verzenden, alle foto’s van een profiel zien Leden van Lexa vanaf 50 jaar € 29,99 (automatische verlenging)
PAID Site & App Direct scherpe foto’s, gratis credits zoals voor een extra match Eén match per week, kennismakingsspelletjes €5,- (Focus) tot €20,- (boost) (automatische verlenging)
Parship Site & App Onbeperkt berichten uitwisselen, bezoekers van je profiel bekijken Uitgebreid persoonlijkheidstest (los te koop bij gratis lidmaatschap) €85,90 (bij 6 maanden)(automatische verlenging)
Pepper Site & App Berichten lezen en sturen, chatten, zien wie je profiel heeft bezocht Profiel bestaat voornamelijk uit foto’s in plaats van tekst €25,-
Tinder Site & App Onbeperkte likes, advertenties verbergen, zien wie jou leuk vindt Veel jongeren, bekend van het swipen, per leeftijdsgroep gelden er andere tarieven €14,88 (plus en automatische verlenging)

Tabel 2: Relatiebemiddeling via datingapps/-sites in Nederland

In deze blog heb je in vogelvlucht kunnen lezen wat het verschil is tussen relatiebemiddeling via een relatiebemiddelingsbureau en een datingsite of -app. Hopelijk heeft het je inzicht gegeven in de volgende stap die jij wilt nemen in het vinden van dé relatie waar jij naar op zoek bent?!
Indien je op zoek bent naar een serieuze relatie en het concept van relatiebemiddeling via een relatiebemiddelingsbureau spreekt je aan, ga dan eens naar www.moonlightbemiddeling.nl. Wie weet matcht Moonlight goed bij jou!

Relatiebemiddeling Groningen, Friesland en Drenthe

Interessante link:

Onderzoeker Erasmus onderzoekt: Kun je ware liefde via dating-app vinden?

Stel hier je vraag